Ugunsdrošības speciālista viedoklis par detektoriem | aphelp.lv

Veikals

Ugunsdrošības speciālista viedoklis par detektoriem

12.07.2016

Ikviens ugunsdrošības speciālists apstiprinās, ja ir iespējas, objektu nepieciešams aprīkot ar ugunsdrošības signalizāciju un ugunsdzēsības sistēmu. Mūsdienīgie dūmu detektori ātri noteiks aizdegšanās avotu, bet automātiskā ugunsdzēsības sistēma to uzreiz likvidēs. Šāda iekārtu kombinācija vairākumā gadījumos ļauj novērst negadījumu ar minimālām sekām. Piemērotus detektorus nebūs grūti atrast kompānijas AP-HELP kataloga assortimentā.

Tie var būt:

  • Fotoelektriskie dūmu detektori.
  • Jonizējošie detektori.
  • Liesmu detektori.
  • Fotoelektriskie un jonizējošie detektori.

Fotoelektriskie detektori ir īpaši populāri. To darbības pamatā ir – neliela kamera ar gaismu absorbējošām sieniņām, kurā savstarpēji perpendikulāri izvietoti gaismas avots un fotoelements. Normas robežās, kad gaisā nav dūmu, gaisma no gaismas avota pilnībā tiek absorbēta uz sieniņām un nenonāk uz fotoelementa. Parādoties kamerā dūmiem, gaismas kūlis tiek izkliedēts, ko fiksē jūtīgais devējs. Šāda sistēma – ideāla izvēle, ja objektā ir iespējama aizdegšanās ar intensīvu dūmu izdalīšanos.

Jonizējošie detektori nostrādā, izmainoties elektronu plūsmai starp diviem elektrodiem. Tas notiek, ja mainās gaisa sastāvs, t.i., nokļūstot gaisa sastāvā dūmiem. Šādu detektoru galvenā priekšrocība – spēja fiksēt aizdegšanos, ja ir maz dūmu.

Liesmu detektori – devēji, kurus uzstāda tajās vietās, kur ir iespējama strauja aizdegšanās. Piemēram – vietās, kur glabā viegli uzliesmojošus šķidrumus.

Pret aizdegšanos izturīgās krāsas

Starp daudzajiem aizsardzības līdzekļiem, pēc AP-HELP ugunsdrošības speciālistu domām, ugunsdrošās krāsas ir ļoti efektīvas. Tās uzklāj uz virsmām un tādējādi aizsargā tās no kontakta ar liesmu. Ugunsdrošās krāsas tiek ražotas divu tipu variantā: neuzbriestošā un uzbriestošā. Pirmais variants aizkavē virsmas uzkaršanu, ka arī neļauj aizdegties tai, pateicoties sastāvā esošajām ķīmiskajām komponentēm. Otrais – augsto temperatūru iespaidā palielinās apjomā un izveido nedegošu aizsargslāni, kurš slikti vada temperatūru.

Ugunsdrošības aprīkojums uz šodienu tiek piedāvāts lielā assortimentā. Dažādu variantu kombinēšana – ir visefektīvākais veids, kā nodrošināt ugunsdrošību jebkurā objektā.